Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După cum remarca ing. Dan Perianu, „industria nu a început cu Google, cu calculatorul sau tableta“.

Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional a judeţului Caraş-Severin a găzduit marţi conferinţa „3 iulie – data inaugurării industriei reşiţene (241 de ani)“.

Evenimentul a fost susţinut de ing. Dan Perianu care a vorbit despre semnificaţia şi dimensiunea înfiinţării acestei industrii în spaţiul sud-estic european, despre premierele industriale în secolele XVIII şi XIX, amintind şi personalităţile semnificative în evoluţia industriei la Reşiţa. De asemenea, un alt subiect în cadrul evenimentului a fost şi „Alexandru N. Popp (1898-1968 ) – o viaţă închinată Reşiţei şi României“.

„Un lucru esenţial şi care a reprezentat cheia succesului industriei l-a însemnat calitatea umană. Se cuvine să amintim una din marile personalităţi, un nume care a fost multă vreme nedreptăţit, cel al lui Alexandru Popp. A trăit 70 de ani dintre care 16 ani şi patru luni în închisoare. A fost unul dintre cei mai mari conducători ai acestei industrii“, a ţinut să precizeze ing. Perianu.

Municipiul nostru a fost considerat mult timp ca fiind unul din marile centre industriale ale României, având influenţe în industria siderurgică şi a construcţiilor de maşini. Primele uzine au fost fondate în 1771, la 3 iulie, când au fost inaugurate primele furnale înalte. În trecut au fost cunoscute sub denumirea de Uzinele şi Domeniile Reşiţa sau UDR, aşa cum se poate citi pe unele locomotive cu aburi fabricate aici, şi mai înainte se chemau St.E.G. Chiar şi astăzi, după mai bine de 200 de ani, municipiul Reşiţa este cunoscut datorită activităţii sale industriale trecute.

„Este o istorie revolută, a trecut dar lecţiile pe care ni le dă această industrie nu avem dreptul să le uităm. Ea nu a început cu Google, cu calculatorul sau tableta. Această industrie este formată dintr-o piramidă. Suntem departe de a ajunge în vârful ei dar lucrurile care s-au întâmplat au contribuit la construirea acestui colos“, ne-a declarat ing. Dan Perianu, ţinând să amintească şi faptul că Reşiţa are nevoie de un „muzeu al industriei sale şi este trist că nu s-au găsit soluţii până în momentul de faţă. Acel muzeu ar trebui să fie un loc unde tineretul să înveţe respectul. Să avem speranţa, că de certitudine nu poate fi vorba, la un viitor mai bun din acest punct de vedere“.

Lavinia Predescu