Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Cel puțin asta spun procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie General, care au extins urmărirea penală în dosarul cunoscut generic sub denumirea „Certificate de revoluţionar false”.

Potrivit unui comunicat de presă, „prin includerea a cinci oraşe în categoria localităţilor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute până la fuga dictatorului, un număr mare de persoane au primit fără drept, începând cu data de 1 ianuarie 2015, o indemnizaţie lunară de 2020 lei”. Procurorii susțin că nu mai puțin de 228 de reșițeni au primit ilegal indemnizația lunară, prejudiciul produs bugetului de stat fiind de 10.132.320 lei. Nu doar Reșița, ci și Băile Herculane a fost inclus în rândul localităților care deşi nu îndeplineau condiţiile cerute de lege, au fost incluse în categoria celor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului, însă în cazul stațiunii de pe Cerna procurorii nu au precizat dacă aceasta figurează cu revoluționari falși. Cercetările continuă însă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.

În februarie anul trecut, ministru secretar de stat, Adrian Sanda, unul dintre inculpaţii din dosar a fost la Reşiţa, unde a mai înmânat certificate de revoluţionar. Potrivit lui Irinel Struţă, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Revoluţionari din Decembrie 1989, în Caraş-Severin sunt 526 de eroi, urmaşi, răniţi şi luptători cu merite deosebite, iar procedura a fost una voluntară, cei în cauză putând să se înscrie voluntar pentru a obţine calitatea de luptător cu rol determinant. Pentru Reşiţa au fost emise 96 de noi certificate în 2016.