Caraş-Severin, Romania

Insp. şc. gen. Nicolae Grindeanu: „Unităţile şcolare, în general, sunt pregătite pentru începerea anului“.

CARAŞ-SEVERIN. Luni, 15 septembrie, elevii cărăşeni se întorc în sălile de clasă pentru a parcurge un nou an şcolar. Cu toate acestea, peste 100 de unităţi îşi vor primi elevii în condiţii necorespunzătoare desfăşurării activităţii didactice.

Potrivit Inspectoratului Şcolar Caraş-Severin, în judeţ funcţionează un număr de 451 de locaţii (corpuri de clădire). Dintre acestea, 330 au primit aviz de funcţionare în anul şcolar 2014-2015, din partea Direcţiei de Sănătate Publică, iar una este în curs de opţinere a acestui aviz. Cauzele pentru care nu s-au eliberat către 120 de unităţi şcolare Autorizaţii Sanitare de Funcţionare sunt legate de lipsa apei curente; condiţii igienico-sanitare necorespunzătoare desfăşurării activităţii de învaţământ; grupuri sanitare necorespunzătoare, fără sursă de apă curentă, neigienizate; unităţi de învăţământ aflate încă în lucrări de reabilitare, la finalizarea lucrărilor urmând să solicite autorizarea. După cum ne-a informat insp. şc. general, prof. Nicolae Grindeanu, chiar dacă aceste unităţi şcolare nu au reţea de canalizare şi alte condiţii corespunzătoare desfăşurării activităţii didactice, „nu înseamnă că activitatea didactică nu se va desfăşura în acele locaţii“. La Reşiţa, o singură unitate de învăţământ nu a primit autorizaţie. Este vorba despre Grădiniţa cu program normal din Mociur care funcţionează în acelaşi imobil cu şcoala şi nu are intrare separată. Condiţii necorespunzătoare desfăşurării activităţii de învaţământ au fost sesizate de inspectorii DSP la Brădet, Oraviţa, Ciclova Montană, Fizeş, Bozovici, Prilipeţ, Mehadia, Globurău, Pătaş, Prigor, Celnic, Brădişoru de Jos, Broşteni, Gîrbovăţ, Milcoveni, Rusova Nouă, Berlişte, Bolvaşniţa, Prisian, Ciudanoviţa şi Ciudanoviţa Sat, Mîtnicu Mare, Prisaca, Peştere, Zăgujeni, Copăcele, Ohaba-Mâtnic, Ruginosu, Zorile, Şopotu Vechi, Dognecea, Cănicea, Remetea-Pogănici, Comorâşte, Surducu Mare, Padina Matei, Greoni, Globu Craiovei, Petnic, Pîrvova, Lăpuşnicu Mare, Moceriş, Naidăş, Lescoviţa, Obreja, Ciuta, Iaz, Var, Valea Pai, Vrăniuţ, Sălbăgelu Nou, Slatina Nera, Sicheviţa, Gornea, Slatina Timiş, Zlatiţa, Şopotu Nou, Răchita, Valea Roşie, Cârnecea, Secăşeni, Turnu Ruieni, Borlova, Zerveşti, Zlagna, Dalci, Mercina, Vărădia, Vrani, Ciuchici, Nicolinţ, Moldova Nouă, Moldoviţa, Bocşa şi Jupa.

„Bobocii“ vor începe anul şcolar fără manuale

Potrivit conducerii învăţământului cărăşean, manualele şcolare au ajuns la destinaţie în proporţie de 100%… „mai puţin cele pentru clasele I şi a II-a. Încă este o problemă legată de comanda acestor manuale, încă din noiembrie anul trecut. Aici este vorba şi despre manualele electronice. Manualul este un auxiliar care nu trebuie să lipsească. Este un auxiliar dar trebuie să fie la dispoziţia copilului. Sunt promisiuni de la minister că se va remedia această problemă“, ne-a declarat insp. şc. gen. Nicolae Grindeanu.

Microbuze şcolare

Judeţul Caraş-Severin deţine 82 de microbuze în reţeaua şcolară. În noul an, judeţului nostru i-au fost alocate alte 30 de microbuze. Acestea vor lua locul celor defecte. „Aceste microbuze vor veni în două etape. Deocamdată am primit două la Eftimie Murgu şi Ciudanoviţa şi urmează să primim alte 14 microbuze“, a afirmat prof. Grindeanu.

Rechizite gratuite pentru elevii cu situaţie materială precară

Pentru elevii cărăşeni au fost alocate 6.859 de pachete de rechizite care sunt distribuite în această perioadă. Acestea se află la Liceul Teoretic „Traian Vuia“ Reşiţa de unde vor fi preluate de unităţile de învăţământ din judeţ. De aceste rechizite vor beneficia elevii din medii defavorizate, înscrişi în învăţământul de stat, primar şi gimnazial, la cursuri de zi, aflaţi în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie nu depăşeşte 50% din salariul de bază minim brut pe ţară. Valoarea unui pachet de rechizite este de 25 de lei pentru clasele I-IV şi 30 de lei pentru învăţământul gimnazial.