Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Este precizarea făcută de reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale după ce, în ultima perioadă, Compartimentul pentru Inspecţie Teritorială al ANRM a sesizat încălcări ale legii de către unele dintre primăriile şi consiliile locale.

„Acestea consideră resursele statului proprietatea primăriei. Resursele minerale nu pot fi exploatate şi comercializate decât pe bază de licenţă sau permis, existând excepţii în cazul nisipului şi pietrişului. Dreptul de exploatare al agregatelor minerale necesare interesului public local, în limita a 5.000 de metri cubi pe an, se acordă autorităţii locale prin autorizaţia de gospodărire a apelor. E vorba de interes public local şi nu de comercializare către terţi“, a precizat ing. Viorel Stoica, inspector superior la CIT Caransebeş.

Acesta a adăugat că situaţii de comercializare au fost întâlnite şi sancţionate, dând ca exemplu comuna Marga unde, la o exploatare în numele primăriei, cu sprijinul unei societăţi mehedinţene, sortau nisip şi pietriş şi puneau în operă pentru drumurile din localitate.

„Acele lucrări erau plătite pe fonduri europene, înregistrate în caietul de sarcini ca şi valori şi, pentru orice exploatare de resursă minerală, trebuie plătită o redevenţă minieră. Din păcate, acel consiliu local a încălcat legea şi, ulterior, s-a primit un permis de exploatare. Am discuţii cu primarii şi referitor la cantităţi în situaţii de urgenţă. La viituri şi precipitaţii e normal să nu se aştepte permisul de exploatare. Am făcut o verificare şi la Zlatiţa, unde, printr-o hotărâre de consiliu local, s-a instituit o taxă de extragere a resurselor minerale. Vor trebui s-o elimine şi să primească permis de exploatare“, a mai amintit reprezentantul ANRM.

Flavius Rotariu