Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Scumpiri de taxe, facturi mai mari la întreţinere şi buzunare mai goale sunt veştile de început de an.Anul care tocmai a început aduce scumpirea energiei electrice şi a gazelor, creşterea accizelor, obligativitatea Cardului Electronic de Asigurări de Sănătate, plata TVA la încasare, precum şi reintroducerea taxei de primă vânzare auto.

După ce benzina a devenit mai scumpă la pompă, preţul energiei electrice a crescut cu 10% (recunoaşterea unor costuri mai mari de producţie de către ANRE şi suplimentarea ajutorului acordat de stat producătorilor de energie regenerabilă). Accizele pentru alcool, tutun şi cafea, au urcat odată cu creşterea ratei de schimb la care sunt calculate. Cursul pentru calcularea accizelor în 2013, anunţat de Banca Centrală Europeană este cu 5,2% mai mare faţă de cel utilizat în 2012.

Din vara acestui an ar creşte acciza totală la ţigarete, conform calendarului stabilit de Guvern, ceea ce va duce la o nouă majorare de preţuri. Dar preţul gazelor pentru populaţie nu a suferit o singură majorare, pentru că mai sunt aşteptate două scumpiri: cu 8% la 1 iulie şi cu 2% din octombrie, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate anunţat de ANRE. Din acest an a fost introdusă şi plata TVA la încasare.

Şi programul „Prima Casă“ va continua în 2013, cu garanţii suplimentate cu 200 milioane de euro, astfel încât fondurile să ajungă cel puţin până la mijlocul anului, iar băncile care nu au utilizat până la sfârşitul anului trecut sumele alocate, le pot folosi în 2013.

Flavius Rotariu