Caraş-Severin, Romania

ZĂVOI – Aşa suna strigătul disperat al unui mic investitor care aşteaptă de ani buni implementarea unui proiect.Un proiect care ar urma să dea un suflu nou turismului cărăşean, dezvoltând în special zona comunei Zăvoi trenează de ani buni pe masa autorităţilor, confruntându-se cu hăţişul birocraţiei şi al opoziţiilor. Este vorba despre iniţiativa prin care se doreşte amenajarea unei zone turistice, mai exact a unui domeniu schiabil în Nedeea, Munţii Ţarcu, susţinută de către omul de afaceri timişean Romeo Dunca, pentru care zilele trecute a fost organizată o dezbatere publică la şcoala din centrul de comună, în vederea obţinerii avizului de mediu, sub ochii ageri ai noii conduceri a Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Ce vrea proiectul? Potrivit reprezentanţilor investitorului, amenajările vor ocupa 29 de hectare de teren, dintre care 24,77 vor fi destinate pârtiilor de schi, restul de 4,23 reprezentând zonă de protecţie pentru instalaţii. Dacă la începutul întrunirii sala a fost plină, două ore mai târziu lumea a început să plece. Şi nu pentru că oamenii ar fi fost dezinteresaţi, ci pentru că, din cauza procedurilor, dezbaterea publică n-a pus prea mare preţ pe dezbaterea efectivă ci pe prezentări, cei de faţă fiind obligaţi să asculte, vreme de două ore, detalii tehnice despre proiect.

Treptat, cei din sală au început să vocifereze faptul că n-au bătut atâta drum pentru a asculta o plictisitoare prezentare tehnică pe care n-o înţeleg şi de care nici nu sunt interesaţi. Chiar dacă aşa cer procedurile rigide şi retrograde în vigoare la ora actuală.

Tonul adevăratei dezbateri a fost dat de Mirco Stoicovici, administratorul unei societăţi comerciale din zonă: „Noi aici murim! Ne ia dracu’ pe toţi! Cine se opune acestui proiect şi de ce? Pe noi nu ne interesează cine afectează mediul“. Micii investitori din zonă, în special din Poiana Mărului, spun că şi-au clădit afacerile pe baza promisiunilor legate de proiectele care se vor realiza acolo, care n-au rămas decât pe hârtie, din cauza opoziţiei „unora“, degetele tuturor îndreptându-se în special spre administraţia Sitului Natura 2000 pe al cărui teritoriu urmează să fie implementat proiectul. În schimb, reprezentanţii administraţiei sitului au susţinut, în cadrul dezbaterii, că nu se opun proiectului. Adică nu se opune nimeni, dar iniţiativa nu este pusă în aplicare tocmai din cauza piedicilor… „Am fost în străinătate şi am văzut gondole trecând peste autostrăzi! Numai la noi nu se poate“, spunea altcineva din sală.

S-a încercat reducerea pe cât posibil a impactului pe care l-ar putea avea proiectul asupra mediului. De asemenea, potrivit lui Romeo Dunca, „omul va merge ca şi până acum, ca acum 2.000 de ani. Sau, dacă vrea, poate merge cu gondola“.

Problemele sunt multe, implicând acuzaţii de şantaj, legate de faptul că unii şi-au ridicat vilă în doar două săptămâni pe izlazul comunei, de faptul că anumite organizaţii de protecţia mediului s-au trezit abia acum, pentru a se opune acestui proiect, dar au dormit în situaţii mult mai grave, dar şi tentaţiile, mai ales în privinţa concurenţilor care şi-ar fi dorit implicarea în locul altora în anumite faze ale derulării proiectului.

Un lucru este însă cert: aşa cum spuneau cei prezenţi, oamenii, odată implementată, iniţiativa nu poate fi decât benefică pentru comunitatea locală, urmând să dezvolte zona, să creeze locuri de muncă, astfel încât tinerii să nu mai fie nevoiţi să ia calea străinătăţii. Ce e rău? Că, deşi efectele asupra comunităţii locale sunt benefice, de mai bine de şase ani, prinzând contur abia după ce a fost zguduită bine administraţia comunei. În plus, cel puţin vara, investitorul privat nu va îngrădi cu nimic circulaţia în zonă.

Antoniu Mocanu